Пре 10 година, 20. октобра 2004. године, објављено је прво издање данас најпопуларније Линукс дистрибуције – Убунту 4.10 кодног имена Warty Warthog. Марк Шатлворт (Mark Shuttleworth), испред Каноникала – компаније која и данас стоји иза овог оперативног система, је уложио велики новац у започињање и развој ОС-а који ће се заснивати на Дебијану. Иако је пракса да када неко уложи велики новац у пројекат, тежи да прода исти тај пројекат, овде то није био случај.

Мало ко је очекивао да ће Убунту постати ово што јесте али сада смо, након 10 година, сви сведоци успеха Убунтуа.

Једна од највећих промена јесте управо радно окружење. Убунту је почео и дуго користио Гном2, али од верзије 10.10 почео је да навикаава кориснике на ново, сопствено и јединствено радно окружење – Јунити (енгл. Unity), да би данас то било главно радно окружење у Убунтуу. Наравно, верзије програма су се промениле, али је једно остало исто – Убунту и данас долази са пробраним и неопходним преинсталираним програмима, уз гомилу других који су доступни из богате ризнице ове Линукс дистрибуције.

Истовремено, очекује се објављивање најновијег издања – Убунту 14.10 кодног имена Utopic Unicorn.

С обзиром да је у питању прелазно издање, као и сва .10 издања, не треба очекивати неке значајније новине. У прилог томе говори и чињеница да је пре само 6 месеци објављено ЛТС издање, 14.04 Trusty Tahr. Због свега наведеног се и не очекује велика заинтересованост корисника за надолазеће издање. Од новина, ту су новије верзије програма и кернела. Визуелних ,,захвата“ неће бити.

Срећан рођендан Убунту и желимо ти да из издања у издање будеш све бољи…

 

ИЗВОРИ:

Softpedia Ubuntu Birthday

Softpedia Utopic Unicorn

Mark Shuttleworth’s first announcement