tetering sl 1

Андроид телефон и Линукс-дељење интернета преко УСБ кабла

Уређаји које свакодневно користимо скоро па истом брзином постају све лакши за употребу, а истовремено се и лако повезују међусобно како би своју услужност издигли на виши ниво. Ако поседујете рачунар без интернет везе, а притом имате Андроид телефон и адекватни УСБ кабл рачунар можете повезати са интернетом у свега неколико корака, веома брзо и без подешавања користећи УСБ тетеринг.

УСБ тетеринг је саставни део ИЦС (енгл. ICS) верзије Андроид оперативног система (чини ми се је ова  опција присутна и на ранијим верзијама, па ако је неко упућен нека ме исправи). УСБ тетеринг омогућава дељење интернет мреже коју користите на телефону са рачунаром и то жичаним путем. Додатно подешавање и муке нису саставни део ове операције и рачунар би требало да се понаша као када је закачен на интернет мрежним каблом.

Да би довели интернет преко телефона до рачунара урадите следеће:

  1. Повежите телефон са рачунаром путем УСБ кабла који сте добили уз телефон
  2. Уђите у системска подешавања телефона (слика испод)
  3. У делу Бежичне и мреже кликните на Још… (како би добили увид и комплетна подешавања мреже)
  4. Уђите у део Тетеринг и преносиви хотспот (слика испод)
  5. Означите опцију УСБ тетеринг (слика испод)

tetering sl 1 tetering sl 2 tetering sl 3

Након тога на рачунару ће се истовремено остварити повезивање означено као Жичана веза 1* (*…2…3), односно, Wired connection 1* (*…2…3). Наравно, да би све на крају било успешно морате активирати интернет повезивање на самом телефону.

tetering pc 1 tetering pc 2

Овакав вид повезивања може довести до увеђања трошкова уколико на телефону користите ограничени интернет пакет, па узмите у обзир овај детаљ. Мени лично овакав вид повезивања користи у границама 1 ГБ протока по највећој брзину коју омогућава мобилни оператер и неограничени интернет по смањеној брзини која ми омогућава тек прегледање поште и евентуално писање текстова на блогу, док онај 1 ГБ користим за једномесечно ажурирање система и евентуално преузимање датотека већег габарита.

За ову сврху можете искористити и куповину одређеног броја мегабајта коју нуде мобилни оператери па вам у кризним ситуацијама ова могућност може представљати одлично решење.

7 мишљења на „Андроид телефон и Линукс-дељење интернета преко УСБ кабла“

    1. Могуће је да Андроид у том издању нема тетеринг. Сигуран сам да постоје упутства за повезивање и у таквој ситуацији, пробаћу да нађем па јавим. 🙂

    1. Не постоји разлика од оператера до оператера, телефону није битно одакле долази веза све док може да је, у овој функцији, дели са рачунаром. Дакле, битно је да веза постоји (телефон преко МТС) и да је правилно постављено повезивање са рачунаром.

  1. već sam spajao PC preko USB a sa smatphonom (android) i radio je sada kad aktiviram na spartphonu povezivanje, na računaru mi nestane G: i nemam interneta na telefonu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *