Android telefon i Linuks-deljenje interneta preko USB kabla

napisao dana april 19, 2013 U Android aplikacije + Internet i komunikacije + Ubuntu Planeta 7 komentara

Uređaji koje svakodnevno koristimo skoro pa istom brzinom postaju sve lakši za upotrebu, a istovremeno se i lako povezuju međusobno kako bi svoju uslužnost izdigli na viši nivo. Ako posedujete računar bez internet veze, a pritom imate Android telefon i adekvatni USB kabl računar možete povezati sa internetom u svega nekoliko koraka, veoma brzo i bez podešavanja koristeći USB tetering.

USB tetering je sastavni deo ICS (engl. ICS) verzije Android operativnog sistema (čini mi se je ova  opcija prisutna i na ranijim verzijama, pa ako je neko upućen neka me ispravi). USB tetering omogućava deljenje internet mreže koju koristite na telefonu sa računarom i to žičanim putem. Dodatno podešavanje i muke nisu sastavni deo ove operacije i računar bi trebalo da se ponaša kao kada je zakačen na internet mrežnim kablom.

Da bi doveli internet preko telefona do računara uradite sledeće:

  1. Povežite telefon sa računarom putem USB kabla koji ste dobili uz telefon
  2. Uđite u sistemska podešavanja telefona (slika ispod)
  3. U delu Bežične i mreže kliknite na Još… (kako bi dobili uvid i kompletna podešavanja mreže)
  4. Uđite u deo Tetering i prenosivi hotspot (slika ispod)
  5. Označite opciju USB tetering (slika ispod)

tetering sl 1 tetering sl 2 tetering sl 3

Nakon toga na računaru će se istovremeno ostvariti povezivanje označeno kao Žičana veza 1* (*…2…3), odnosno, Wired connection 1* (*…2…3). Naravno, da bi sve na kraju bilo uspešno morate aktivirati internet povezivanje na samom telefonu.

tetering pc 1 tetering pc 2

Ovakav vid povezivanja može dovesti do uveđanja troškova ukoliko na telefonu koristite ograničeni internet paket, pa uzmite u obzir ovaj detalj. Meni lično ovakav vid povezivanja koristi u granicama 1 GB protoka po najvećoj brzinu koju omogućava mobilni operater i neograničeni internet po smanjenoj brzini koja mi omogućava tek pregledanje pošte i eventualno pisanje tekstova na blogu, dok onaj 1 GB koristim za jednomesečno ažuriranje sistema i eventualno preuzimanje datoteka većeg gabarita.

Za ovu svrhu možete iskoristiti i kupovinu određenog broja megabajta koju nude mobilni operateri pa vam u kriznim situacijama ova mogućnost može predstavljati odlično rešenje.