У питању су два проста и једноставна трика која ће вам олакшати рад и комплетан доживљај Убунтуа. Искрено, и сам већ дуже време користим оба, али сам се управо пре петнаестак минута сетио да би било добро поделити још са неким. Можда сте их и видели већ негде, пробали или их користите, али ако нисте, ево их:

Клик на иконицу у Јунитијевом покретачу минимизује отворени прозор

Многима недостаје ова опција коју Убунту програмери нису подразумевано уврстили у Јунити могућности. Вероватно сви (многи) мислимо да је нормално да клик на иконицу отвореног прозора програма треба да исти минимизује (спусти). Уколико желите да је заиста и укључите урадите следеће:

1# Инсталирајте CompizConfig Settings Manager тако што ћете га потражити под тим именом у Убунтуовом Софтверском центру или куцањем следећих команди у Терминал:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

2# отворите CompizConfig Settings Manager, и баш као на слици пронађите Ubuntu Unity Pluginunity minimize prozora na klik

3# У језичку Launcher, потражите опцију Minimize Single Window Applications (Unsupported). Штиклирајте ту опцију и пробајте да кликнете на иконицу било ког отвореног прозора у Јунитијевом покретачу. Ради?

unity minimize prozora na klik 2

 

Убрзавање доживљаја рада на Убунтуовој површини

Овај трик неће убрзати рад Убунтуа, нити програма. Убрзаће отварање, затварање, минимизовање прозора и сродних ефеката на њима. Свака брзина је привид, али може умањити оптерећење графичке карте ако имате неку од слабијих модела. Ево како:

1# Уколико нисте инсталирати CompizConfig Settings Manager (приказано у првом трику) урадите то сада претрагом у Убунтуовом Софтверском центру или куцањем следећих наредби у Терминалу:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

2# Отворите CompizConfig Settings Manager и у делу Утисци (не знам како стоји у енглеској локализацији) одштиклирајте Animations и Fading Windows. Једноставно, на овај начин искључујете оба ефекта приказа анимација. 

Ubuntu Unity iskljucivanje animacija

 

Може се десити да вам на тренутак прозори поремете радом, али немојте се плашити. Можда ће бити потребно да се одјавите и поново пријавите.

Да ли ваш Убунту сада ради брже? Трикови су често засновани на привиду, узмите то за озбиљно. 🙂