Довољно је на Гуглу укуцате „како да GIMP изгледа као Photoshop“ и добићете резултате који ће вам помоћи да постигнете приближно такав изглед. Уколико вам је битан само изглед и жеља да ваш ГИМП буде такав можете искористити било које упутство које пронађете на интернету.

Међутим, уколико сте се раније већ навикли (као ја, нпр.) на пречице које има Фотошоп, а желите и да добијете велику уштеду простора на екрану, боље иконице и прегршт унапред подешених детаља предлажем да испробате Gimp 2.8 Photoshop Tweaks.

Преузмите Gimp 2.8 Photoshop Tweaks

Укратко, ево шта добијате:

 • Фотошоп иконице, боље изгледају него Гимпове подразумеване
 • Фотошоп пречице на тастатури
 • Уштеду простора на екрану (што није баш присутно код Гимпових подразумеваних поставки)
 • Ситна подешавања визуелне природе које Гимп чине визуелно лакшим

И то изгледа овако:

 

Ако вам се свиђа, за поставку следите следеће кораке:

 1. Отворите Датотеке (Наутилус, менаџер датотека на Убунту)
 2. Откријте скривене фајлове и директоријуме користећи комбинацију тастера Ctrl+h
 3. Пронађите директоријум који се зове .gimp-2.8 и промените јој назив (нпр. .gimp-2.8BEKAP) чиме ћете сачувати сва подешавања која сте имали до сада. У овом директоријуму смештене су све Гимпове поставке које сте имали до сада.
 4. Преузмите пакет са линка који је наведен изнад.
 5. Распакујте пакет и видећете да се у пакету налази директоријум са истим називом – .gimp-2.8.
 6. Поставите овај директоријум у Личну фасциклу или Home (зависи од тога да ли имате локализован Убунту или сте оставили да буде на енглеском), односно /home.
 7. Отворите Гимп.

Појашњење:

 • Корак 3 – Бекаповали сте своја досадашња подешавања Гимпа тако што сте преименовали директоријум где се подешавања налазе. Истовремено, Гимп више не ради са тим подешавањима зато што не може да их пронађе (јер сте преименовали директоријум).
 • Корак 6 – Преузели смо директоријум где је већ све подешено и поставили га на локацију где Гимп очекује да пронађе подешавања у директоријуму .gimp-2.8. Сходно томе, Гимп ће радити са подешавањима које ту пронађе.

Враћање старим подешавањима

Једном када и ако будете хтели да се вратите старим подешавањима, обришите .gimp-2.8 директоријум који сте преузели са интернета и поставили код себе. Директоријум који сте у горе наведеном кораку 3 назвали gimp-2.8BEKAP, преименујте у .gimp-2.8 и ваш Гимп ће поново радити као што је радио пре него што сте испробали Gimp 2.8 Photoshop Tweaks.