Свет слободног софтвера и отвореног кôда, сам по себи алтернатива комерцијалном, нуди низ могућности. Поред бројних достојних алтернатива ,,комерцијалној браћи“, имамо могућност избора и између самих слободних програма и апликација. Такав је случај и са програмима за видео монтажу и продукцију. Међу бројним симпатичним програмима овог типа, издваја се Kdenlive, као једини (ово је лични став) озбиљни кандидат који ће, како ствари стоје, у блиској или даљој будућности моћи да парира гигантима као што су Адоб Премијер (енгл. Adobe Premiere), Едијус (енгл. Edius)…

Програм већ сада има велики број функција које красе поменуте комерцијалне гиганте, а најављена вест по питању даљег начина развијања нам даје наду да ће Kdenlive постати достојан такмац у овој сфери. Када кажем ,,достојан“ мислим на професионалну употребу. Kdenlive, у тренутној фази, је одличан за аматерску, кућну употребу, али му недостају многе карактеристике које красе горепоменуте програме.

О чему се заправо ради?

Kdenlive постаје део КДЕ Апликација. Стартоваће са верзијом 15.04. ово нема везе са Убунтуом. Начин одређивања верзије је исти, али ништа више од тога. Kdenlive је портован на КДЕ радни оквир 5 (енгл. KDE Franework 5), што отвара нове могућности. Промене у изворном кôду ће се прегледати систематски, а за нова издања ће постојати тачно одређен план објављивања.

У развојној 15.04 верзији су већ унете неке нове могућности. Ову верзију, ради тестирања, можете преузети са следеће адресе:

Kdenlive 15.04 Dev

ИЗВОРИ: Softpedia Kdenlive Homepage