ЛИксДЕ је ГТК2-базирано радно окружење који слови за веома лагано и самим тим погодно, ако не и препоручљиво, за рачунаре са скромнијим перформансама. И саме апликације које долазе уз ово окружење су такве да троше минимум ресурса којима располаже рачунар.

Обзиром да је развој ГТК 2+ престао, окружења која су се базирала на овом радном оквиру прелазе на ГТК 3+, што је и очекивано. Међутим, програмери који стоје иза ЛИксДЕ-а су донели одлуку да развој овог окружења наставе у Кут4 (Qt4) радном оквиру (стим што се најављује и прелазак на Кут5.1, касније). Сходно томе, назив који је тренутно прихваћен је ЛИксДЕ-Кут (енгл. lxde-Qt).

На пројекту се активно ради, а према речима људи који стоје иза пројекта – ЛИксДЕ-Кут више није план или концепт већ стварни пројекат који постепено али сигурно добија свој облик.

У вези са овим, ЛИкспанел је портован на Кут и постао је ЛИкспанел-Кут (lxpanel-qt). Такође, и ПЦМанФМ управник фајловима, и сада је ПЦМанФМ-Кут (PCManFM-qt). Програм који је коришћен за преглед слика, Г-ПикВју (енгл. GPicView), је замењен новим – ЛИксИмејџ-Кут (енгл. LxImage-Qt) који се, како из самог назива произилази, заснива на Кут радном оквиру. Наравно, овде није крај…

Што се тиче самог преласка на Кут, по речима развијача, то није нимало лош потез. Истина је да ће сада утрошак ресурса бити нешто већи, али далеко од тога да ЛИксДЕ више неће бити лагано окружење, тако да неке критике које се односе на то нимало не стоје. Зашто? Зато што би преласком на ГТК 3+ тај утрошак био већи, односно проближан, ако не и исти, као и у овој ситуацији. А прелазак на ГТК 3+ је неминован. С друге стране, утрошак радне меморије зависи и од конкретне дистрибуције. На пример, ЛИксДЕ знатно мање троши ресурсе на Арчу него на Убунтуу.

Развој овог пројекта се одвија у сарадњи са људима који развијају Разор-Кут (енгл. Razor-qt) радно окружење. ЛИксДЕ компоненте које су портоване су заправо развијане имајући у виду Разор-Кут. Тренутна подржана верзија Кут-а је 4. Верзија 5 ће бити прескочена, тако да ће следећа подржана верзија бити Кут 5.1. Кут 4 и Кут 5 су компатибилни у многим областима, тако да прелаз неће бити компликован. Међутим, то није случај са стварима које се ослањају на Икс11 (енгл. X11). Кут 5 је уклонио многе API-е који се односе на Икс11, тако да тренутно не постоји еквивалент. Да би се прешло на Вејленд (енгл. Wayland), то прво треба да се реши. На томе раде тимови који развијају КДЕ и Гном радна окружења. Кут 5.1 ће вратити претходно уклоњене API-е који се односе на Икс11, тако да ће прелазак са Кут 4 на Кут 5.1 бити безболан.

 

ИЗВОР: lxde blog