Након дужег времена неслагања са Гномом (енгл. Gnome) решио сам да га поново покренем на свом рачунару. Најновија верзија важи за ону која враћа старе кориснике који су прибегли неким другим радним софтверским окружењима. Након неколико дана прилагађавања и подешавања Федоре 21, могу рећи да гласине нису нетачне. Гном је много бољи, углађенији, и даље пружајући старе слободе на које су корисници ГНУ/Линукса навикли.

Детаљ који ми је привукао пажњу су Гномове карте. Још увек скромна, углађена и фино уклопљена апликација пружа сасвим пријатно изненађење. Пројекат је још увек млад, али користи OpenStreetMap – својеврсну „Википедију“ за мапе која се за разлику од мапа затвореног софтверског кода, може ажурирати и мењати у сваком тренутку.

gnome-maps-slika-1

 

Још увек нема чак ни довољних опција за подешавање Гномових карти. Оно што има може стати у један ред и своди се на изворну локацију, две врсте прегледа мапа (сателит и карта), поље за претрагу, израчунавање и показивање путање од тачке до тачке (пешице, бициклом или аутомобилом).

gnome-maps-slika-3

 

Сама апликација још увек није проглашена стабилном, налази се у развоју и више о њој можете сазнати на страници пројекта Гномових карти.

Уколико желите да испробате Гномове карте потражите пакет под називом gnome-maps у софтверској ризници јер не долази подразумевано уз окружење иако припада Гномовим апликацијама.