Када је Мајкрософт (енг. Microsoft) објавио свој план о будућем коришћењу OEM сертификованих рачунара (однос Виндоуз 8 и други ОС), прво је Редхет (енг. Redhat), а онда и Каноникал (енг. Canonical), изашао са својим ,,решењима“. О Редхету смо писали у једном о ранијих чланака.

Кратко да се присетимо, Редхет је решио да и даље користи Груб покретач (енг. Grub2 Bootloader) али са Мајкрософтовим кључевима, а Каноникал је одлучио да се дистанцира од поменутог покретача и прихвати Интелов ефилинукс покретач (енг. efilinux bootloader).

Убрзо након овога и Фондација за слободан софтвер (енг. Free Software Foundation) је објавила тзв. Бели Папир (енг. Whitepapper) у коме је критиковала поступке поменуте две комапније и представила свој вид борбе против оваквог ,,ограничавања слободе корисника“.

Сада је на ред дошао и openSUSE. Олаф Кирх (Olaph Kirch) је на свом блогу објавио да планирају да прате Федорино решење, дакле да користе Груб, али са Мијкрософтовим кључевима,.

Такође је нагласио да постоје две потпуно одвојене дистрибуције, SUSE Linux Enterprise и openSUSE, а да се поменуто решење пре свега односи на прву дистрибуцију. Друга је окренута заједници и слободнија у бирању решења, али да овај предлог остаје упућен заједници на разматрање.

По њему, сасвим је јасно зашто је овакав приступ оправдан:

…Ово представља нераскидиви ланац верификација што ће омогућити да само проверени и потпуисани кодови могу бити извршени…

Оно што остаје нејасно јесте на који ће начин програмери слободног софтвера приступати својим личним кернелима или покретачима  и у каквој је ово сагласности са ОЈЛ в.3 (Општом Јавном Лиценцом).

Кирх најављује објашњење ових недоречености у неком од следећих чланака на свом блогу.

 

 

ИЗВОР: SUSE Blog