SUSE Linux Enterprise/openSUSE i UEFI

Kada je Majkrosoft (eng. Microsoft) objavio svoj plan o budućem korišćenju OEM sertifikovanih računara (odnos Vindouz 8 i drugi OS), prvo je Redhet (eng. Redhat), a onda i Kanonikal (eng. Canonical), izašao sa svojim ,,rešenjima“. O Redhetu smo pisali u jednom o ranijih članaka.

Kratko da se prisetimo, Redhet je rešio da i dalje koristi Grub pokretač (eng. Grub2 Bootloader) ali sa Majkrosoftovim ključevima, a Kanonikal je odlučio da se distancira od pomenutog pokretača i prihvati Intelov efilinuks pokretač (eng. efilinux bootloader).

Ubrzo nakon ovoga i Fondacija za slobodan softver (eng. Free Software Foundation) je objavila tzv. Beli Papir (eng. Whitepapper) u kome je kritikovala postupke pomenute dve komapnije i predstavila svoj vid borbe protiv ovakvog ,,ograničavanja slobode korisnika“.

Sada je na red došao i openSUSE. Olaf Kirh (Olaph Kirch) je na svom blogu objavio da planiraju da prate Fedorino rešenje, dakle da koriste Grub, ali sa Mijkrosoftovim ključevima,.

Takođe je naglasio da postoje dve potpuno odvojene distribucije, SUSE Linux Enterprise i openSUSE, a da se pomenuto rešenje pre svega odnosi na prvu distribuciju. Druga je okrenuta zajednici i slobodnija u biranju rešenja, ali da ovaj predlog ostaje upućen zajednici na razmatranje.

Po njemu, sasvim je jasno zašto je ovakav pristup opravdan:

…Ovo predstavlja neraskidivi lanac verifikacija što će omogućiti da samo provereni i potpuisani kodovi mogu biti izvršeni…

Ono što ostaje nejasno jeste na koji će način programeri slobodnog softvera pristupati svojim ličnim kernelima ili pokretačima  i u kakvoj je ovo saglasnosti sa OJL v.3 (Opštom Javnom Licencom).

Kirh najavljuje objašnjenje ovih nedorečenosti u nekom od sledećih članaka na svom blogu.

 

 

IZVOR: SUSE Blog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *