Већ се увелико прича о главној новини у најновијем издању Убунтуа, systemd систему управљања библиотекама и системским услугама. Многи још са неповерењем гледају на ову ,,новину“. Зашто ,,новину“? Јер је то новина у Убунту свету, Дебијан свету такође. Међутим, овај систем управљања библиотекама и системским услугама се већ увелико користи у нпр. Арч Линуксу, као и у Федори.

С друге стране, Убунту је урадио нешто слично као и раније, са Upstart-ом. Док је раније креирао Upstart, сопствени систем управљања библиотекама и системским услугама јер је System V био доста спор, тако је и сада, након усвајања systemd-а, оставио могућност покретања система помоћу Upstart-а. Докле ће овакво стање остати на снази, односно до које верзије Убунтуа – не знам, али у овом издању имате избор.

Како покренути систем помоћу Upstart-а?

У Убунтуовом Grub-у, подразумевано имате избор инсталираних система. За Убунту имате стандардну ставку (прва ставка).

Ubuntu_grub

Одмах испод ње се налази ставка Advanced options for Ubuntu.

Ubuntu_grub_Advanced_options

Овде се налазе покретачи Убунтуа под различитим верзијама кернела, уколико их имате. Међутим, сада овде можете видети један, генерички кернел са којим долази најновији Убунту. Ако боље погледате, друга ставка има у називу, на крају у загради, upstart. Управо је то ставка коју бисте желели да покренете, уколико вам је стало до Upstart-а уместо подразумеваног systemd-а.