Недавно је објављена најновија верзија Убунту Линукса, под кодним именом Vivid Vervet. Прошло је већ довољно времена па се на интернету могу наћи текстови о предностима и манама овог оперативног система.

Знам да нису сви похрлили одмах да преузму и инсталирају ову верзију, разумем. Држе се LTS (енгл. Long Term Support) издања. И ја сам до скоро. Али подлегао сам ,,притиску“ и хтео да видим шта се ново нуди и како функционише. Оно што је заокупило сву пажњу корисника јесте прелазак на systemd систем управљања библиотекама и системским услугама (енгл. deamons). Убунту је до сада оклевао, али је иста претходна одлука Дебијана изгледа била кап која је прелила чашу.

На интернету се већ може наћи доста писаног материјала о systemd-у. Исто тако и опречна мишљења. Ја се нећу тиме овде бавити. Мислим да је битно да нагласим да сам верзију 14.10 прескочио, па ми не замерите ако се ,,одушевим“ нечим што је одрађено у тој верзији.

Мислим да је сувишно говорити, односно задржавати се на новијим верзијама разних програма и кернела. То је нешто што се очекује у сваком новом Убунту издању.

Оно што сам очекивао јесте озбиљно побољшање у смислу брзине ,,дизања“ система. Одмах да кажем да ништа посебно нисам приметио. Али, то никако не утиче на мој коначан став о овој верзији Убунтуа. Једино где сам стварно уочио брзину јесте приликом искључивања система. Невероватно је којом се брзином ,,гаси“ мој преносни рачунар.

Даље што ми се свиђа код нове верзије је што је ffmpeg опет у званичном репозиторијуму Убунтуа. Ово зато јер доста користим овај моћни програм. Просто не бих могао да замислим рад без њега на послу, када је потребно конвертовати велики број видео материјала. Дакле, браво Убунту.

Још једна новина коју поздрављам је могућност постављања изборника прозора (енгл. Menu) на прозору. Дакле, не морам више да посежем за горњим панелом уколико желим да извршим одређену операцију. Ово је итекако корисно када прозор није отворен преко целог екрана и када имам више отворених прозора. Убрзава рад, што је добро, а за тиме су жалили многи корисници. Дакле, још један показатељ да се Убунту осврнуо на критике и жеље корисника.

С друге стране, и даље је подразумевано омогућено снимање коришћења података и апликација, мрежна претрага, као и слање системских информација Каноникалу и пријављивање грешака. То ми се, на пример, не свиђа. Са сваком новом верзијом очекујем да видим побољшања на том пољу, али изгледа да ћу да причекам још мало. Сматрам да то треба оставити кориснику да одлучи. Ко жели, лако ће омогућити све ово.

Оно што сам још приметио је да се вентилатор чешће укључује и ради отприлике 5 секунди, а онда се смири. И тако стално. Разумем да то ради кад покрећем неки програм, нарочито ако тај програм ,,једе“ меморију и графику, али ово се догађа и приликом отварања нове странице у веб прегледачу. Не сећам се да сам имао такво искуство раније, у верзији 14.04. Опет, температура не прелази 52-53 °C.

Но добро. Ново издање је тек објављено, па према томе има времена како би се утврдило да ли је то bug или feature.

На страну тај ,,проблем“ са кулером, приметио сам да игре покренуте преко Стим клијента (енгл. Steam) раде одлично, односно рачунар се понаша одлично. Пре Убунтуа сам имао инсталиран Линукс Минт 17.1 и све ми се чини да се Fujitsu lifebook AH512 са интегрисаном Intel HD графиком више мучио.

На крају, и поред ситнијих недостатака, што је опет релативна ствар, могу рећи да сам веома задовољан овим издањем Убунтуа. До сада нисам имао ни један проблем. Ово може добити на тежини ако кажем да нисам уобичајени корисник коме се сва активност на рачунару своди проверавање е-поште, праћење друштвених мрежа, слушање музике и гледање филмова. Убунту користим и за посао. Дакле, за видео и аудио продукцију, монтажу, обраду фотографија. Такође, волим да с времена на време одиграм неку добру видео игру. Другим речима, мучим ОС колико могу.